2013. április 7., vasárnap

Férfiak és a technika

Korunk férfija nem kaszál, nem fúr-farag, nem házat épít vagy éppen tetőt fed. Letisztult reál logikáját és gyakorlati jártasságát más módon csillogtatja meg: állandó jelleggel nyomkod valamilyen infokommunikációs kütyüt (főként számítógépet és tapogatós telefont). Térbeli logikáját sem a hagyományos módon kamatoztatja: tájékozódás címén ugyanis szép csillagszemével az utca helyett a gugli mapszon néz körül. Bármilyen új technikai eszköz beszerzését követően, a használati útmutatót sutba vágva, egyből rájön annak kezelésére (míg számomra egy esetleges telefoncsere is hetekig tartó bénázással jár). Mindenhez ért, bármit beüzemel, megszerel, újratelepíti a gépemet, igyekszik engem felzárkóztatni mindenféle újításról (én meg úgy teszek, mintha érteném, hogy miről beszél). Férfiak -ha egymás közt- a nők számára érthetetlen nyelven vitatják, kritizálják és magasztalják létfontosságú szerkentyűiket. (A gugli fordítónak ezúton javaslom a "kütyü" nyelv magyarra fordításának lehetőségét.)

Van azonban a gépeknek egy olyan területe, ami teljesen ismeretlen és érthetetlen a férfiak számára: ezek pedig a háztartási gépek. Képtelenek eligazodni ezen a különösen bonyolult, már-már OKJ-s tanfolyamot megkövetelő területen. Kiemelten nehéz területnek számít a mosógép használata (ez már diplomáért kiált). Órákig képesek ugyanis azon töprengeni, hogy a két alapvető tekerőn vagy gombom (hőfok és programszám) mit is állítsanak be. Hovatovább - akár telefonos segítséget is kérnek nőnemű családtagoktól és ismerősöktől. (Ezt a jelenséget már én is megfigyeltem T.-n, valamint Máris barátnőm is megerősítette Cs.-vel kapcsolatban.) Persze lehet, hogy ha a mezei mosógépen alma logó lenne és MacMosógépnek hívnák, nagyobb kedvvel és önbizalommal kezelnék azt férfi társaink.



Egy másik tündér-édes példa volt T. és a mechanikus húsdaráló esete. T. ugyanis bolognait kívánt vacsorára, és vállalta, hogy önállóan ledarálja hozzá a húst (én eközben lelkesen szakdolgoztam). Amikor már egy fél órája "darált" kezdett gyanús lenni a dolog, majd amikor felhördült, hogy "nemigazmár!" (persze lehet, hogy ezt más, kevésbé publikus szóval fejezte ki), tudtam, hogy ezzel azt akarja kifejezni: szeretné igénybe venni a közönség segítségét (ez lennék én). Fél kilónyi, parizer készítésére is tökéletesen alkalmas húspépet állított elő többszöri átdarálás segítségével, azonban ő mindenáron "kukac" formátumban képzelte el a darált húst. Miután - szerény női személyem javaslatára - megfordította a kést a húsdarálóban, ez a vágya rögvest teljesült.

Szóval a pasik is valahogy úgy vannak a háztartási kütyük megértésével, mint Örkény egyperces novellájában (Sokszor a legbonyolultabb dolgokban is...): mindig a legegyértelműbb a legnehezebb. De kedves Fiúk, ne keressétek a csavart, ez nem beugratós matek feladat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése